torsdag 24 april 2008

Villebråd




är väl oftast något man förknippar med vilt och vad som vi jägare oftast söker. Precis i denna tid så är det i princip inga vilt tillåtna så ordet villebråd den här gången är helt enkelt ett par tallar. Dom infångades och nedlades den gångna helgen i en skog utanför Mariefred. Eftersom det var ett trångt pass så fick jag se upp med både sommarstuga, pumphus och lekstugan. Turen... var på min sida och tallarna lade sig på rätt ställe efter endast ett fällhugg.

Nyinköpt vass härlig kedja till motorsågen gör ju att det tar bra och man jobbar sig fram snabbt och effektivt. Bra träning är det för gubbmagen också!!

Ha det bra!

tisdag 22 april 2008

Vårjakt på bock

brukar det heta om jakten på råbock under maj och halva juni. Jakten får ju bedrivas i dom län och områden som drabbades värst i Sverige av nedfallet från Tjernobylolyckan 1986. Nedfallet innehåller ju något som heter Cesium och som är radioaktivt. Det är dessutom så att den svamp som växer i Sverige har en förmåga att dra till sig Cesium och eftersom en av rådjurens favoritföda är svamp så fick även rådjuren i sig detta radioaktiva Cesium. Eftersom Cesium halveras (halva antalet atomer försvinner efter halveringstiden) med jämna mellanrum så minskar problemet men det går sakta så vi har fortfarande kvar Cesium i våra marker.
Detta är orsaken till att vårjakt på råbock instiftades efter Tjernobylolyckan. Varför då våren, jo svampen har ju inte direkt börjat växa och nå den nivå på födointag för rådjuren som den får från sensommaren och framåt. Det visade sig efter provtagningar att i dom områden som drabbades värst så var köttet ätbart på våren men inte på hösten.
Dom värst drabbade delarna av Sverige var norra Uppland och längs kusten norr om Gävle och upp över Västernorrland, Västerbotten, men också delar av Jämtland och Västmanland drabbades av nedfallet.
Idag har skuggan av olyckan minskat och vi har i vårjakten en underbar tid för oss som gillar att vara ute i naturen på våren. Fågelsången, den sköna grönskan och om man har tur även viltet är ju som finast så det är en ren njutning att vara ute då.
En sak som jag vill slå ett slag för är att tänka på vilka djur som ni tar bort, tänk på att bocken så här års gärna går utanför sitt revir och är dessutom mer nyfiken och mindre varsk än vad den är på hösten. Med andra ord så är den mindre försiktig och det är lättare att göra ett bra urval för jakt men även att faktiskt skjuta fel djur - alltså dom djur som skall vara kvar för att låta sina gener gå vidare. Här har vi en möjlighet att se till så att vår rådjursstam är så livskraftig som möjligt och det tycker jag att vi som jägare har en skyldighet till.
Så Ni som har möjlighet att komma ut och jaga den här underbara tiden på året gör det men gör det med omsorg!

Ha det bra!

tisdag 1 april 2008

Kaliberval

För dom flesta som jagar så är kalibervalet en stor fråga åtminstone innan man köper en bössa och för många så är det flera bössor man både köper och byter under en "jägarkarriär".
Själv har jag hunnit äga några av dom vanligaste och någon av dom mindre vanliga. Vad som sen är viktigt och relevant kan man alltid diskutera och detta är också en fråga som många dryftar i både jaktstugor och på andra platser, frågan får inte något slutgiltigt svar.
För egen del så tycker jag att man behöver åtminstone en kaliber att träna med och då är det egentligen inte kalibern som sådan som är intressant utan mer tillgången till billig ammunition och för den som laddar själv tillgången på komponenter (hylsor och kulor). Med svenska förhållanden så är nog 6.5x55, 308W och 30-06 dom vanligaste valen för träning i alla fall om vi pratar klass 1. På senare år så har det ju varit en trend att grövre kalibrar är bättre vilket har lett till att exempelvis 9.3x62 har blivit mer populär, jag säger inte att den är vanlig på våra älgbanor men trots allt så kan man se fler och fler som väljer denna utmärkta kaliber. Själv har jag en 30-06 som jag har som både träningsalternativ och jakt på allt upp till älg. För björn och gris har jag andra alternativ.
När man sedan går vidare med kalibervalet för jakt så blir frågan gärna religiös om man lyssnar in vad många tycker och tänker. Själv är jag inte direkt något freak av en enskild kaliber men jag tycker å andra sidan att det är roligt att prova på nya alternativ. Jag började med en 6.5x55 som många andra och köpte sedan en 270 W. 270'n är egentligen en utmärkt kaliber för svenska ändamål med gott om kulor och numera även hylsor sedan Norma tillverkar jaktmatch i denna kaliber. Kulbanan är flack och det går att jaga det mesta i svensk fauna. Nackdelen är som jag ser det möjligheterna att ladda med tyngre kulor, över 11 gram.
Idag har jag utöver 30-06'an även en 300 WM och en 375 HH. 375 tillkom efter ett byte av min 9.3x62 som jag egentligen tyckte väldigt bra om men jag planerar att åka till Sydafrika och då känns 375'an som ett bättre alternativ med den kulbana som man kan få ut med denna. Man kan självklart säga att 9.3x62 klarar dom flesta fall som 375 klarar men det blev trots allt mitt val. 300 WM har jag valt därför att jag vill ha en flackskjutande kaliber då jag jagar mycket över öppna fält. Tidigare har jag även haft en kombi med 7x57R som gör sitt jobb, och som är en alldeles lagom kaliber för att ha i en kombi, passar till mycket men är egentligen inte särskilt vass på något.
Som sagt det blir gärna mycket tyckanden och funderingar när man kommer igång med kalibervalet och framförallt så är det roligt.
Lycka till med ditt val!