lördag 23 oktober 2010

Vargen kommer

Ja då har vi fått varg där jag jagar!
Vi har länge varit förskonade men nu är den här. Sen i somras har minst ett par stycken -sannolikt är det fler med tanke på observationerna- varit synliga inom en radie av ca 2.5 mil.
Fårägare har blivit av med stora mängder lamm i sommar, en har fått 62 stycken rivna av varg! Länsstyrelsen är tyvärr inte så generös med information till allmänheten att det finns varg och i vilken omfattning. Jag får intrycket att vi som är ute i markerna vet mer, kanske jag har fel men det är i alla fall min observation.
Vargen debatteras det mycket om och jag är inte utan åsikt dock tillhör jag ingen extrem som vill utrota den, dock anser jag att människan och då som individ står över vargen och har rätt att skydda sin omgivning och sig själv mot rovdjur utan att politiker och tjänstemän ska lägga sig i.
Löshundsjakten är numera inget som är självklart, det är nog ingen som vill få sin hund tagen av varg, i snitt två hundar i veckan blir attackerade av varg och då är det inte bara jakthundar. Vi som är jägare är många gånger i skottgluggen för rovdjursvännerna och även såna som är direkt mot jakt och jägare. Detta tar sig många märkliga uttryck bla så fort en jakthund blir tagen så får vi skylla oss själva eftersom vi ägnar oss åt jakt. Själv har jag släppt en av mina hundar vid ett par tillfällen men inte på någon storskog utan det blir i åkerholmar och liknande där risken är mindre att något ska hända.
Jag hoppas att det kommer en förändrad rovdjurspolitik som är baserad på människans rätt att kunna leva nära naturen utan att konstant behöva oroa sig för sina djur och husdjur, den situation som vi nu har i stora delar av mellan Sverige är ohållbar och jag har mycket svårt att acceptera läget som det nu är och jag vet att många håller med mig.