tisdag 22 april 2008

Vårjakt på bock

brukar det heta om jakten på råbock under maj och halva juni. Jakten får ju bedrivas i dom län och områden som drabbades värst i Sverige av nedfallet från Tjernobylolyckan 1986. Nedfallet innehåller ju något som heter Cesium och som är radioaktivt. Det är dessutom så att den svamp som växer i Sverige har en förmåga att dra till sig Cesium och eftersom en av rådjurens favoritföda är svamp så fick även rådjuren i sig detta radioaktiva Cesium. Eftersom Cesium halveras (halva antalet atomer försvinner efter halveringstiden) med jämna mellanrum så minskar problemet men det går sakta så vi har fortfarande kvar Cesium i våra marker.
Detta är orsaken till att vårjakt på råbock instiftades efter Tjernobylolyckan. Varför då våren, jo svampen har ju inte direkt börjat växa och nå den nivå på födointag för rådjuren som den får från sensommaren och framåt. Det visade sig efter provtagningar att i dom områden som drabbades värst så var köttet ätbart på våren men inte på hösten.
Dom värst drabbade delarna av Sverige var norra Uppland och längs kusten norr om Gävle och upp över Västernorrland, Västerbotten, men också delar av Jämtland och Västmanland drabbades av nedfallet.
Idag har skuggan av olyckan minskat och vi har i vårjakten en underbar tid för oss som gillar att vara ute i naturen på våren. Fågelsången, den sköna grönskan och om man har tur även viltet är ju som finast så det är en ren njutning att vara ute då.
En sak som jag vill slå ett slag för är att tänka på vilka djur som ni tar bort, tänk på att bocken så här års gärna går utanför sitt revir och är dessutom mer nyfiken och mindre varsk än vad den är på hösten. Med andra ord så är den mindre försiktig och det är lättare att göra ett bra urval för jakt men även att faktiskt skjuta fel djur - alltså dom djur som skall vara kvar för att låta sina gener gå vidare. Här har vi en möjlighet att se till så att vår rådjursstam är så livskraftig som möjligt och det tycker jag att vi som jägare har en skyldighet till.
Så Ni som har möjlighet att komma ut och jaga den här underbara tiden på året gör det men gör det med omsorg!

Ha det bra!

Inga kommentarer: