lördag 14 februari 2009

Vinter och foder

Vinter, ja det har väl ingen missat! Härligt med snö och kyla istället för dom traditionella vintrarna med dimma och slask.
Dom som kanske inte tycker att det är lika roligt är ju viltet, svårare att hitta föda och kallare vilket tär mer på hullet.
Därför är det viktigt att Nu utfodra viltet, enkelt att göra med havre eller liknande som stöttar viltet i den svåra tiden nu fram till att snön börjar försvinna och att temperaturerna går upp.
Har Ni svårt att hitta foder kan jag föreslå Granngården som har en del i sina lador till någotsånär vettiga priser. Enklast är att lägga ut en säck under en gran så att snön inte dränker fodret, djuren hittar det iaf om det ligger under någon gren. Alternativet är att bygga ett enkelt foderbord, finns flera ritningar på nätet eller låt fantasin styra. Själv har jag satt upp ett par egenbyggda foderbord där fodret ligger i mindre plasttunnor ca 30 liter som rymmer ca 15 kg havre. Ett hål i botten så att det rinner ut i takt med att djuren äter. Om det fungerar? Ja jag har haft ut ett antal säckar redan och stigarna går tätt till dom foderbord jag har ute. Det hela känns riktigt bra att kunna ge tillbaka till viltet vad vi som jägare får när vi jagar. Detta är för mig viltvård i en enkel men ändå viktig form.
Lycka till med Er egen utfodring!

måndag 9 februari 2009

Vinter

















Nu är det vinter minsann! Så där som det ska vara, rejält med snö, kallt och klart. Dagarna gnistrar och på natten är det månljust. Fångade månljuset ikväll och resultatet ser ni här.
Ha det!

onsdag 4 februari 2009

Jaktåret 2008 / 09



















Jaktåret är ju långt ifrån slut än men för mig har det hittils varit ett halvdant år, skottchanser javisst men fel djur, avstånd, kulfång etc har inte varit rätt. Igår var jag inbjuden av en kompis på gästjakt i Närke. Hundar hade jag och kompisen och vi skulle jaga rådjur. I första såten så hade kompisens hund hittat rådjur och drev för fullt, drevet var förbi mig ett par gånger och gick iväg. Det kom sen tillbaka och då gick det rätt fort, jag stod på en liten väg med skog på sidorna så det var ett rätt trångt pass. Hörde trampet av rådjuret komma och ut på vägen, jag var beredd och rådjuret kom på vägen och hade fart rätt emot mig, på 5 meters håll så försökte det stanna men det vara bara is så det gled mot mig och det small. Djuret la sig direkt men jag var tvungen att fånga av det. För mig gick allt så snabbt att efteråt undrade jag hur det där gick till.
Hursomhelst ett bra avslut på året, nu får man koncentrera sig på räv, kråkfågel och ev. någon gris innan vårpyrchen! (OBS bilden är från ett annat jakttillfälle)